Son yıllarda sosyal medya hesaplarımızdan en çok beyazlatma yapıp yapmadığımız soruluyor. Beyazlatmanın popülerliği sadece Gebze veya ülkemizle sınırlı değil. Yurtdışında katıldığımız eğitimler sırasında gittiğimiz pek çok şehirde, örneğin Los Angeles, Lizbon veya Brüksel’de billboardları kaplayan diş beyazlatma reklamları göze çarpıyordu. İşte size son yılların estetik trendlerinden diş beyazlatma ve dişleri beyaz tutma ile ilgili bazı bilgiler:

Herkesin dişini, dişler tamamen sağlıklı olsa bile, bembeyaz yapmak mümkün değil. Diş beyazlığında genetik önemli bir faktör.

Mine tabakası aşındıkça dişler sararır. Yaşlıların çoğunun dişlerinin sararması biraz da bu yüzdendir.

Yediğimiz ve içtiklerimiz diş beyazlığına etki ediyor. Sigaranın içindeki maddelerin dişlere yapışarak diş sararttığı, hatta kararttığını bilmeyen kalmamıştır. Bunun yanı sıra çay, kahve, konsantre meyve suları, bazı alkol türleri (örneğin kırmızı şarap) de dişlerin sararmasında etkili olabiliyor.

Kahveyi şekersiz, günde 2-3 fincan içerseniz ve dişlerinizi düzenli temizlerseniz sararmaya neredeyse hiç etkisi yok fakat süt, krema ve şeker ekleyip diş fırçalamayı ihmal ederseniz dişlerinizde lekeler oluşmaya başlayacaktır. Bazı hastalarda çay-kahve-sigara yüzünden diş beyazlatmadan sadece haftalar sonra tekrar sararma görülebilmektedir.

Şekerli ve yapışkan kuru meyveler (örneğin kuru incir) ve fındık da diş sarartır.

Eğer düzenli fırçalama ve gargara ile diş plaklarınızı temizlemezseniz tartar oluşur. Tartar da diş rengini etkiler.

Bazı kişilerde diş yüzeyinin altında leke oluşur. Bu, bazı ilaçların kullanımı (örneğin bazı antibiyotikler) veya diş yüzeyindeki minicik deliklerden zamanla sızan etmenlerin etkisiyle olabilir.

Diş beyazlatma için diş hekimlerinin en çok kullandığı yöntem bazı peroksit bileşenleri kullanarak diş üzerindeki lekelerin özenle giderilmesini sağlamaktır.

İnternet üzerinde DIY (do it yourself- “kendiniz de yapabilirsiniz”) ilanlarına rastlayabilirsiniz. Bu ilaçların bir kısmı çok az peroksit içermektedir dolayısıyla lekeleri çıkarmada etkili olmaz. Fazla içeren ürünler (örneğin bazı diş beyazlatma jelleri) ise diş ve diş etlerini aşındırır. Kısa vadede beyazlatma görülse de uzun vadede aşınmış dişler yüzünden daha sağlıksız ve sararmış dişlerle karşılaşabilirsiniz.

Dişleri beyaz tutmanızda size yardımcı olabilecek bazı doğal malzemeler de vardır. Örneğin karbonat. Evet, karbonat lekeleri giderir fakat diş minelerini çok aşındırır. Uzun vadede diş fırçasının temizlemeye yetmeyeceği çizikler oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle bu tür bir yöntemi diş hekiminize danışmadan denemeyin.

Diş beyazlatma ehil birisi tarafından yapılmazsa ufak çatlaklar veya aşınmış diş uçları gibi kalıcı hasarlar oluşabilir.

Yetkili ve ehil bir diş hekimi de olsa, diş beyazlatmayı çok sık yapmayın. Genelde hekiminiz sizi süre konusunda uyaracaktır. Ne var ki, bazı hastalar, yakın zamanda (örneğin 3-4 ay önce) işlem yapıldığını belirtmeden beyazlatma için farklı bir hekime gidebilmektedir. Sık beyazlatma işlemi, dişleri ve diş etlerini yıprattığı için zararlı olabilir.

Bazı hastalar da “Nasıl olsa tekrar beyazlatırım” diyerek diş hijyenini ihmal etmektedir. Diş beyazlatmadan çıkmış dişler daha hassas olacaktır. Dikkat edilmezse eskisinden de hızlı sararabilir.

Editör: